Huppelen door stroop door Aukje Kerkhof

Huppelen door stroop door Aukje Kerkhof

Dit boek is een afsluiting van de creatieve vaktherapie die ik heb gevolgd van februari 2018 tot februari 2020. Ik heb geschilderd en gekleid, met verf of met krijt gewerkt, houtskool, ik heb gehuild en gelachen. Er vielen kwartjes en soms zelfs twee-euromunten. We hadden een goede klik, beeldend therapeut Andrea en ik, ik ging altijd met veel plezier, ook al was de aanleiding niet leuk en werd ik soms geconfronteerd met hele nare dingen. Ik voelde me veilig en gezien voor datgene wat er allemaal gebeurd was vroeger, kleine Aukje mocht tevoorschijn komen en in het licht gaan staan. Ervaren wat ik heb gemist als kind aan veiligheid, vertrouwen, de vruchtbare basis voor je verdere leven. Het is nog steeds moeilijk om te accepteren dat dit mijn jeugd was.

Het grote geheim

November 2017. In Therapie. Het grote geheim. Mijn hele jeugd bang geweest. Ik heb last en ik weet denk ik wel waar het vandaan komt. Ik leef voor 60%. Alsof er een grijze sluier over mij heen ligt. Contact met familie verbreken. Ruimte nodig. Afleiding zoeken. Eten. Winkelen. Bagataliseren. Afgesloten van gevoel. Onder het tapijt vegen. Rationeel alles benaderen. Hyperventilatie. Paniekaanvallen. Spanning in mijn lijf. Over-leven. Ach, het waren andere tijden in de jaren ‘70. Hoe kan ik zo een goede moeder zijn? Van buiten naar binnen. Van vorm naar inhoud.

                                         

Troost voor mijn kleine Aukje

Het is echt gebeurd. Het is echt gebeurd. IK BEN NIET GEK! Het is nog veel erger dan ik dacht. Angst. Heel bang. Hyperventilatie. Verdriet. Hulp vragen. Geen auto meer rijden. Aangifte doen. Kutzooi, wat een kutzooi! Ik wil alles onthouden wat naar boven komt. Beelden.  Troost voor mijn kleine Aukje. Heel veel vragen. Ik ben ontmaagd op mijn 4e. Paniek. Niet meer alleen kunnen zijn. Netwerk inschakelen. Aan mijn eigen verhaal twijfelen. EMDR. Moe. Slapen. Enorme kritische stem. Wat een bagger komt er los. Gesprek Moeder.

 

Accepteren dat het zo was en is

Eigenaar worden van mijn verhaal. Actie ondernemen. De Brief. Plan de Campagne.Own your story so you can write your own ending. Accepteren dat het zo was en is. Rouw. Andere families zien waar het wel klopt. Actie ondernemen. Teleurstelling in het systeem. Boos op de verkeerde dingen. Alle mannen zijn stom. Ongeduld. Kritische stem. Ik heb gewoon recht op goede zorg. Op zoek naar de beste zorg, en die niet vinden. Hopeloosheid.Gevoel van stilstaan.

Mijn leven opnieuw uitvinden

Heling. Nee zeggen. voor mezelf kiezen. Mijn kleine wereldje zelf inrichten. Grenzen stellen. Wat is belangrijk voor mij. Wat is goed voor mij. Zelfzorg. Lichaamswerk. Vrienden. Mijn zelfgekozen familie. Yoga. Oefenen. Nieuwe keuzes maken. Wat wil IK. Lezen. Delen. Er vorm aan geven. We zijn er nog niet. Tekenen. Boos! Dat doen wat het beste bij je past. Mijn leven opnieuw uitvinden.

     

 

Aukje maakt nog steeds kunstwerken. Ben je benieuwd? Neem dan een kijkje op haar persoonlijke website