Verschenen in het Tijdschrift voor vaktherapie

Verschenen in het Tijdschrift voor vaktherapie

In het Tijdschrift voor vaktherapie vertellen vaktherapeuten en soms ook hun cliënten over hun behandeling. 

  • 'Ik wil trots zijn op mijzelf' door Lisanne Pronk, dramatherapeut. Zij blikt in het artikel samen met cliënt Paul terug op een speciale samenwerking. Paul is 50 jaar en heeft een lichte verstandelijke beperking. Hij heeft een traumatisch verleden, met seksueel misbruik. Hij is vaak boos en wil zich soms vrouw voelen. Paul wil graag een onemanshow maken over wat hij heeft meegemaakt. 
  • 'Als woorden ontbreken' door Marion Ogtrop, beeldend therapeut. Zij vertelt in dit artikel over Amarins, een vrouw van middelbare leeftijd met niet-aangeboren hersenletsel. Ze woont in een woonvorm voor mensen met NAH. Verbaal communiceren kan ze niet meer goed. Ze doet niets uit zichzelf. Men wil inzicht krijgen in de persoon achter deze cliënt, wie is Amarins? Op deze manier kan men initiatieven en sociale contacten stimuleren. In het artikel vertelt Marion hoe ze dit als beeldend therapeut heeft aangepakt.
  • 'Luus in full control!' door Esther van Loon, dramatherapeut, over Luus van 7 die erg onzeker is en last heeft van faalangst. 
  • 'Het boek in mij' door Maaike Looijen en Kaj Glasbergen. Dit artikel gaat over een beeldend therapietraject bij trauma. Een auto reed op een dag over Isabel en haar gezin heen. Haar zoon heeft blijvend herseletsel, zij heeft zelf voortdurend pijn in haar been en haar dochter en zijzelf hebben psychisch letsel. Isabel heeft verschillende therapieën geprobeerd. Ze wordt steeds bozer en leeft met een tijdbom. Uiteindelijk komt ze terecht bij het coachingstraject waarin het draait om het verbeelden, verwoorden en verwerken van je levensverhaal.
  • 'Bewegen en Bewogen worden' door Gonnie Maasse (ex-cliënt) en Renate Hoenselaar (danstherapeut). Gonnie vertelt in dit artikel hoe danstherapie haar geholpen heeft om een volgende stap te zetten in het verwerken van het trauma rondom seksueel misbruik. Zien en gezien worden, aanraking en gelijkwaardig contact zijn thema's die aan bod komen in de therapie en die ervoor zorgen dat Gonnie de volgende stap in haar proces kan zetten. 
  • 'Nee! als Noodzaak' door Tinka Verhulst, beeldend therapeut. In dit artikel beschrijft Tinka het proces dat Elsa doormaakt met behulp van beeldende therapie. Elsa is 12 jaar als ze bij Tinka in behandeling komt. Ze heeft de eerste drie jaar van haar leven bij haar moeder gewoond, erna in pleeggezinnen en instellingen. Elsa is gediagnosticeerd met een hechtingsstoornis en laat zeer verstoord gedrag zien: ze gromt als een dier, schreeuwt en scheldt. Een gesprek is niet te voeren met Elsa. Doordat Elsa angstig en onvaardig blijft in haar sociale contacten, kan ze zich onvoldoende ontwikkelen. De kalenderleeftijd en sociaal-emotionele leeftijd van Elsa lopen ver uiteen. Op school en in sociale contacten loopt ze hierop vast. Tinka heeft Elsa anderhalf jaar behandeld. In het artikel beschrijft ze de verschillende fases die doorlopen zijn. 

Zie ook  clientverhalen vaktherapie verwoord